Affaldssorteringen i Herning skal starte hos børnene

Byrådet i Herning Kommune har i budgetforliget vedtaget, at samtlige folkeskoler i kommunen fra 2020 skal affaldssortere. Planen er, at børnene skal vise vejen for deres forældre.

‘Glas’ er blot en af de kategorier, der skal sorteres efter.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

Af Emil Pagh Jensen

Børnene skal gå forrest, når det kommer til affaldssortering i Herning Kommune. Med det nye budgetforlig planlægges det, at samtlige folkeskoler i kommunen nu skal affaldssortere i fire kategorier i stedet for de to, der er nu. Fra 2020 skal eleverne jonglere mellem pap/papir, madaffald, MGP (metal, glas, plast) og restaffald.

Tiltaget er foreslået i Børne- og Familieudvalget, hvor Dorte West (V) er formand. Ifølge hende er det oplagt, at nye vaner for affaldssortering startes hos børnene.

”Hvis vi opdrager vores børn til, at de selvfølgelig skal tage det helt naturligt, at de skal affaldssortere, så er det også nemmere at fortsætte med, og de kan måske påvirke deres forældre derhjemme.”

Centerchef for Center for Børn og Forebyggelse, Bo Ulrich Bertelsen, som har været med til at udarbejde forslaget, stemmer i. Han siger, at ”børn er de bedste til at opdrage deres forældre” og sammenligner situationen med en undersøgelse, som viser, at forældre generelt først begyndte at bruge cykelhjelm, efter deres børn gjorde det.

Eleverne skal undervises i affaldssortering

Karen Marie Frost, som er leder for kommunens afdeling for Genbrug og Affald fortæller, at det kræver mange ressourcer at føre tiltaget ud i livet. Der skal sættes nye skraldespande op i de enkelte klasser, der skal udvikles nyt undervisningsmateriale om affaldssortering og sættes tid af i undervisning.

”Tanken er ikke kun at lære eleverne at sortere, men at lære dem om genbrug og genanvendelse.”

I Horsens Kommune har de allerede indført affaldssortering på samtlige folkeskoler. Deres erfaringer er ifølge Karen Marie Frost, at det koster mange ressourcer, men de ser det som en nødvendighed at bakke op nye tiltag på miljøfronten.

En ambitiøs start

Bo Ulrich Bertelsen mener dog, at det er lidt for ambitiøst at starte affaldssorteringen på alle skoler samtidig. I første omgang var planen en forsøgsordning på fire skoler, men under budgetforhandlingerne blev forligspartierne enige om at udvide til alle kommunens skoler. Bo Ulrich Bertelsen kan da også godt følge de gode intentioner:

”Det er jo nok det, der skal til for, at der bliver taget fat om nogle af de her klimaspørgsmål.”

Og ambitionerne hos kommunen fortsætter. I 2021 skal alle private husstande også sortere deres affald i de fire kategorier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *