Herning er 11 år foran på vindenergi

Herning kommune har indfriet deres 2030-mål for vindenergi allerede i år. Næste år starter forhandlingerne om en ny plan.

Foto: Mia Brosbøll Jensen

Af Mads Ulrik Pedersen

HERNING. For 10 år siden lavede Herning kommune en plan for, at der inden 2030 skulle være udvidet med 60MW ny vindenergi i området. Den plan har de allerede indfriet i år, da det er gået meget hurtigere, end man havde regnet med.

Ifølge formanden for Byplanudvalget, Ulrik Hyldgaard (V), er en af grundene til, at kommunen har været så hurtige til at indfri målet, at deres samarbejde med lokalområdet har været godt.

”Vi har samarbejdet med vindmølleindustrien og lokalbefolkningen om det. Det har været væsentligt for at kunne indfri målet,” siger han.

Kommunen har også trukket nogle forslag tilbage igen, fordi lokalområdet ikke har bakket op om alle bud på placeringer af vindmøller, fortæller Ulrik Hyldgaard.

Det har været vigtig for os, at de borgere, der skal bo i nærheden af vindmøllerne, bakker op omkring det,” siger han og uddyber: ”Vi vil gerne vindmøller i Herning – men kun med lokalområdets opbakning”.

Ros fra seniorforsker

Man skal ikke være bekymret for, at ambitionsniveauet i kommunen ikke har været højt nok, da den oprindelige plan blev lavet.

”Man kunne selvfølgelig godt have lavet et endnu mere ambitiøst mål, men udviklingen er jo også gået helt vildt hurtigt, og det er blevet meget billigere,” siger Ulrik Hyldgaard.

Herning kommune får også ros af seniorforsker ved DTU’s institut for vindenergi Asger Bech Abrahamsen.

”De skal roses for at være foran deres plan. Det er der mange andre kommuner, der ikke er,” siger han.

Han påpeger dog også, at Herning kommune har bedre forudsætninger for at levere på området, end mange sjællandske kommuner har.

”De har mere vind og mere plads. Så det er billigere for Herning,” siger seniorforsker i vindenergi Asger Bech Abrahamsen.

Ny plan næste år

De gode forudsætninger skal også udnyttes, når der næste år skal forhandles en ny plan i byrådet, så de kan komme videre med den grønne omstilling. Det bliver med samme tilgang, forsikrer Ulrik Hyldgaard – her skal lokalbefolkningen også inddrages. Men man vil ligeledes se på andre muligheder end vindmøller.

”Det bliver nok en endnu bredere vifte fremover. Vi kan se en stor interesse for solenergi. Det kan også være biogas og jordvarme,” siger formanden for Byplansudvalget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *