Kronhjortene i brunst brøler på sidste vers

Hvis man vil nå at opleve Danmarks største pattedyr på land være i brunst, skal man skynde sig. Der går ikke længe, før kronhjortens brøl er slut for denne sæson, men man kan stadig være heldig både at se og høre det store dyr i de danske skove – også i Herning og omegn.

Kronhjortens brøl lyder som en blanding mellem en bjørn og en ko. Og jo højere brøl, jo bedre. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Af Sofia Morre Christensen

HERNING. En blanding mellem en ko og en bjørn. Det er lyden, du stadig kan nå at høre i de danske skove lidt endnu. Lyden kommer fra kronhjorte i brunst, og sæsonen for dette er ved at gå på hæld.

Hovedbrunsten er aftaget

Krondyrenes ’hovedbrunst’ er aftaget, og de lyde man nu kan høre fra de store dyr er efterbrunst. Men man kan stadig være heldig at fange et glimt af de store dyr, mens de brøler.

Det fortæller Peter Gammelmark Thing, naturskoleleder og naturvejleder hos Naturstyrelsen Vestjylland.

”I går morges var jeg på svampetur med en gruppe, og vi var så heldige at se nogle krondyr ude på marken og høre et par brøl”, siger han.

Det er den dominerende han, der brøler for at få opmærksomhed fra hunnerne. De mindre hanner prøver under efterbrunsten at nærme sig hunnerne, da føre-hanen på dette tidspunkt kan være meget udmattet. Faktisk kan en kronhjort tabe sig helt op til 20 kg i perioden.

”Hannerne bruger meget krudt på at tiltrække sig opmærksomhed fra hunnerne og vise, at man er den dominerende han overfor konkurrenterne. Derfor taber de sig rigtig meget.” fortæller Peter Gammelmark Thing.

Kronvildt i Herning og omegn

I Feldborgskovene ved hovedvej 16 mellem Viborg og Holstebro er der gode chancer for at se kronvildt. Her er der en bestand på mellem 300-400 af de store dyr.

Nodre Feldborg plantage ligger mellem Viborg og Holstebro. Xbus 951 og den lokale busrute 28 kører ad hovedvej 16 gennem den nordlige del af plantagen
Foto: Parabole ApS / Visit Herning

Man kan prøve at køre ad de offentlige veje, så tæt på skoven som man kan komme, og prøve at lytte sig frem, lyder rådet fra Peter Gammelmark Thing. Men generelt skal man ikke gå alt for tæt på dyrene, selvom man kan få lyst til at vove pelsen.

”Man skal ikke opsøge dem. Det svarer til at besøge folk i deres soveværelse,” siger han.

Generelt er de mest optimale forhold for at høre brølene en stille aften efter mørkefald, og uden for meget vind og regn, men tidligt om morgenen kan man også være heldig, fortæller Peter Gammelmark Thing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *