Ny varmestue fravælger fixerum til fordel for sundhedsrum

Beskæftigelsesudvalget i Herning kommune vil ikke bygge et fixerum i den nye varmestue i Herning by. De ønsker at skabe bedre faciliteter for misbrugerne gennem et såkaldt sundhedsrum. Et rum, der skal sørger for sundhedstilstanden blandt misbrugere.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af Sarah Lægaard Hansen

Som erstatning for varmestuen ‘Den Våde Høne’ vil kommunen bygge en ny varmestue, der skal rumme et sundhedsrum, hvor misbrugere kan få lægefaglig behandling.

”Det er jo udsatte borgere, der har det svært i livet og har brug for et sted, hvor de kan få omsorg. Misbrugere er normalt ikke dem, der går til lægen, hvis de fejler noget,” forklarer direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse (SSB) i Herning kommune, Søren Liner Christensen.

Søren Liner Christensen understreger, at misbrugerne ikke skal kunne indtage stoffer i sundhedsrummet.

Stofmisbrugsmiljøet i Herning er ikke stort nok til et fixerum

Både Søren Liner Christensen og formand for beskæftigelsesudvalget, Tommy Tønning (A), tvivler på, at stofmisbrugsmiljøet i Herning er stort nok til, at et fixerum er nødvendigt.

Etablering af den nye varmestue er overdraget til beskæftigelsesudvalget per 1. januar 2019.

”Jeg synes, et fixerum er en fantastisk idé. Men vi skal jo finde ud af, om det skal være et sundhedsrum eller et fixerum, alt efter hvordan vi yder den bedst mulige hjælp til misbrugerne,” fortæller Tommy Tønning.

Beskæftigelsesformanden har endnu ikke lagt sig fast på detaljerne for det nye sundhedsrum.

”For min skyld kan man godt udføre sit misbrug i rummet under ordnede forhold, så der er rene kanyler og sprøjter, og hvad der ellers er brug for,” vurderer han.

Fixerum er en succes i København

København har to fixerum. Ifølge fixerummenes afdelingsleder, Rasmus Koberg Christensen, gav det mening at oprette dem, fordi der var et aktivt stofmisbrugsmiljø i byen.

”Siden oprettelsen har der ikke været nogen dødsfald i rummene, og vi har reduceret det farlige affald ude på gaden. Vi har haft langt over en million stofindtag indendørs i stedet for ude på gader og stræder,” fortæller Rasmus Koberg Christensen om effekten af de to fixerum.

Han forklarer, at et fixerum giver tryghed, sikkerhed, værdighed og god hygiejne for misbrugerne. Samtidig slipper almindelige borgere for at overvære stofindtagene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *