Ensomme ældre mænd fravælger det sociale liv

I Herning kommunes forsøg på at gøre op med ensomhed blandt ældre, er der ofte én gruppe, der ikke lokkes af det sociale liv i form af kaffeklubber, udflugter og foredrag. De ensomme, ældre mænd. Og det er et problem for både samfundet og individet, mener ekspert i ensomhed. 

De mænd, som bor alene, deltager ofte ikke i sociale aktiviteter, føler sig ensomme og lever væsentligt kortere end deres gifte kønsfæller. Foto: Eva Seider/Ritzau Scanpix.

Af: Caroline Monin d. 09-10-2019

Herning Kommune har med flere tiltag forsøgt at nedbringe ensomheden blandt de ældre. Et af dem er søndagscaféerne. Mange ældre tager til søndagscafé, hvor både ensomme mænd og kvinder er velkomne. På trods af, at caféerne er henvendt begge køn, er hovedparten af de besøgende kvinder. Det faktum, at mændene vælger at blive hjemme, er noget, vi bør bekymre os om, forklarer David Vincent Nielsen, der er social-humanitær konsulent og ekspert i ensomhed hos Ældresagen.

”Enlige mænd lever syv år kortere, end mænd der bor sammen med en partner, og det er et problem, som fællesskabet burde tage sig af. Ensomhed er en bekostelig affære for samfundet, og det giver anledning til økonomisk belastende problemer,” forklarer han. 

At mændene bliver hjemme, har de også mærket på Aktivitetscenteret Lind, hvor de til sidste søndagscafe havde fornøjelsen af 40 kvinder og kun 4 mænd. Det er en kedelig udvikling, mener Britta Rosenkilde Pedersen, der er frivillig på Søndagscaféen i Lind. 

”Vi hilser alle velkommen til vores søndagscaféer. Vi forsøger at være synlige for mændene også. Men det virker som om, at det er mændene, der er sværest at få ud. Og det er rigtig ærgerligt.” 

Kaffeklubber appellerer til kvinder

Formanden for Ældresagen i Herning, Gotfred Larsen, har også stiftet bekendtskab med de ældre, ensomme mænds manglende tilstedeværelse til søndagscaféerne. Han forklarer fraværet ved, at søndagscaféerne appellerer til en bestemt målgruppe og efterlyser derfor flere mandsdominerede aktiviteter. 

”Søndagscafeerne er et godt tilbud for dem, der ikke er helt ensomme. Men til de helt ensomme, der ikke tør at våge sig ud, som oftest er mænd, appellerer et kaffebord og snakkeklub måske ikke så meget,” fortæller han.  

Herning Kommune kan godt se problematikken i, at kaffeklubber ikke appellerer til de ensomme, ældre mænd. De har derfor holdt samtaler med søndagscaféerne, hvor de sammen har forsøgt at finde en løsning på at få struktureret et program med et mere mandligt islæt.

Et generelt problem

Problemet vedrørende de ensomme ældre i Herning afspejles også på landsplan, hvor knap 5 procent af de ældre karakteriseres som svært ensomme. Kønsubalancen til de sociale arrangementer skyldes ikke udelukkende manglen på mandsdominerede sociale tilbud, men også demografien, fortæller ekspert i ensomhed David Vincent Nielsen.

”Kvinder lever længere end mænd, og derfor er der flere ældre kvinder, end der er ældre mænd. Det er blandt andet også en af årsagerne til, at der statistisk set er en overvægt af kvinder til diverse sociale arrangementer.” 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *