Folkeskoleelevers cigaretter ryger ud

Herning Kommune har i sit budgetforlig vedtaget, at folkeskolerne fremover skal være røgfri for eleverne. Det vækker stor glæde for byrådsmedlem Rasmus Norup, som har kæmpet for sagen, siden han blev valgt ind.

Cigaretter som denne vil ikke længere kunne ses i elevernes hænder i skoletiden.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Af Emil Pagh d. 09-10-2019

Ingen rygning i skoletiden. Sådan bliver det nu for elever på samtlige folkeskoler i Herning Kommune. Det har indtil nu været tilladt at ryge i skoletiden, så længe det ikke foregik på skolens grund. Men nu må eleverne slet ikke ryge, når de er i skole, og det er til stor glæde for byrådsmedlem Rasmus Norup (C), som har kæmpet for dette, siden han kom i byrådet i starten af 2018.

”Jeg har haft det udgangspunkt, at når unge i folkeskolealderen er i skole, så skal de selvfølgelig ikke ryge, uanset om det så er på skolens matrikel eller udenfor.”

Rasmus Norups ønske gik i opfyldelse, da budgetforliget for 2020 blev vedtaget. Men Herning er ikke den første kommune, som får røgfri skoletid. Nabokommuner som Ikast-Brande og Viborg har allerede indført røgfri skoletid. Herning Kommune er dermed lidt efter de omkringliggende kommuner. Rasmus Norup peger på, at Herning Kommune tidligere har haft det udgangspunkt, at skolebestyrelserne selv skulle tage stilling til, om man måtte ryge på matriklen.

Med den nye røgpolitik vil Herning Kommune få en lidt lysere grøn farve på kortet. Kortet er senest opdateret 16. august 2019.

Gælder ikke for de voksne

Røgfri skoletid i Herning Kommune gælder kun for eleverne. Lærerne er ikke omfattet af den nye rygepolitik. Det kan være et problem, siger Tenna Børsting Christiansen, som er projektleder i Kræftens Bekæmpelse med fokus på forebyggelse af rygning i grundskolen.

”Hvis børn ser andre ryge, så bliver det normaliseret, så bliver det en del af dagligdagen. Når man ser andre ryge, så kan det påvirke en til selv at ryge.”

Derfor mener hun, at lærerne også skal droppe rygning i skoletiden. Det er Rasmus Norup til dels enig i, og han mener, at lærerne ikke synligt skal ryge på skolens grund. I fremtiden bliver kommunen muligvis en røgfri arbejdsplads, for i budgetforliget står, at ”tiden nu er moden til at overveje, om Herning Kommune skal være en helt røgfri arbejdsplads.”

Nabokommuner er foran

Holstebro Kommune blev den 1. juni en røgfri arbejdsplads, og Ikast-Brande Kommune følger trop i foråret 2020. Herning Kommune skal først nu til at undersøge muligheden for at blive en røgfri arbejdsplads. Kommunens HovedMED skal til at undersøge dette. Rasmus Norup er splittet omkring kommunen som en røgfri arbejdsplads, da han mener, at der er mange dilemmaer i det. Han fastslår dog, at hvis medarbejderne bliver enige om, at det er en god ide at indføre røgfri arbejdstid, så vil han bakke varmt op om det. Det vigtigste for ham lige nu er dog den røgfri skoletid.

”Det allervigtigste for mig, det er jo, at der ikke er nye unge, som begynder at ryge.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *