Skolebørns klimabekymringer fremskynder plan om affaldssortering

Nu skal samtlige folkeskoler i kommunen affaldssortere. Det har Byrådet netop vedtaget på trods af, at embedsmænd har anbefalet at vente. At politikerne rykker så hurtigt, skyldes blandt andet den store klimainteresse hos byens børn.

Med den nye sorteringsordning på skolerne skal eleverne sortere deres affald i fire kategorier: pap/papir, MGP (metal, glas, plast), madaffald og restaffald.
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Af Frederikke Amalie Albrechtsen d. 09-10-2019

Fra næste år skal eleverne på byens folkeskoler vise vejen, når det kommer til affaldssortering. Byrådet har nu vedtaget, at børnene på samtlige folkeskoler i kommunen skal til at jonglere mellem pap/papir, madaffald, MGP (metal, glas, plast) og restaffald. Det sker på trods af, at den samlede plan for affaldssortering i kommunens husstande først træder i kraft i 2021. Når processen er blevet fremskyndt, skyldes det ifølge afdelingsleder i Genbrug og Affald, Bo Ulrich Bertelsen, efterspørgsel fra byens børn og unge.

Miljødebatten og demonstrationer for klimaet har smittet af på børnene, som er meget optagede af, hvad de selv kan gøre,” siger Bo Ulrich Bertelsen.

Politikere vælger ambitioner over praktik

På Lind Skole resulterede to afgangselevers klimabekymringer tilbage i foråret i et skoleprojekt og en underskriftindsamling med henblik på at reducere skolens CO2-udledning.
Elevernes kamp blev flittigt dækket af Herning Folkeblad, og interessen for sagen har ifølge Bo Ulrich Bertelsen spredt ringe i vandet og presset politikerne til at handle.

Anbefalingen fra Genbrug og Affald lød egentlig på, at sammenlægge udførelsen af affaldssorteringen på skolerne med udførelsen i de private husstande for at spare ressourcer.

Nu skal affaldet kun tømmes på skolerne, hvilket er dyrt og ineffektivt i forhold til, når man i fremtiden både kan tømme skolers og privates skrald samtidig,” siger Bo Ulrich Bertelsen. Når det er sagt, synes han dog, ”at det er prisværdigt, at man lytter til børnene frem for embedsmændene.  Der er noget her, der er større end praktikken.”

Vejen til mindre klimaangst

Tilbage på Lind Skole er Skoleleder, Anne Lisbeth Noe, glad for, at skolen nu får muligheden for at affaldssortere.

”Vi har længe været klar til et set-up med en bæredygtig løsning, men hvis det, vi sorterede, alligevel blev blandet ved afhentning, ville det jo være ret demotiverende for eleverne,” siger hun.

Anne Lisbeth Noe oplever en klar interesse for klimaet hos skolens elever, og ønsker at skolens elever skal blive klogere af at forstå affaldets konkrete cyklus: 

”Jo bedre børnene forstår, hvad de kan gøre for klimaet, jo mindre angst vil de få. Så jeg håber da, at det kan gøre dem mindre bekymrede.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *