Teenagere rykker ind på plejecentre til næste år

Herning Kommune har kigget Horsens over skulderen. De ønsker et lignende forsøg med at ansætte unge mellem 13 til 17 år på plejehjem. Det fremgår af budgetforliget for 2020, der blev vedtaget i går.

“Aktiviteter du vil lave med dine bedsteforældre”, er den beskrivelse leder af Sundhedscenter Horsens, Lone Boysen, bruger om jobbeskrivelsen for de 13 til 17-årige.
Foto: Tommy Kofoed/Ritzau Scanpix

Af Amanda Holmgaard Sørensen d. 09-10-2019

I 2028 vil der mangle 58 procent social- og sundhedsansatte i Herning Kommune, hvis man bevarer de nuværende normeringer. Det viser fremskrivninger fra fagforeningen FOA.

I et forsøg på netop at imødekomme udviklingen vil man fra næste år ansætte unge til blandt andet at læse højt, spille spil og gå ture med beboerne.

”Det vil give de unge en indgangsportal til at se, hvad det hele drejer sig om”, siger næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget, Karlo Brondbjerg (K), der er overbevist om, at det vil øge interessen for uddanne sig inden for social- og sundhedsområdet.

En succes i Horsens

Netop muligheden for selv at snuse til faget er også en af årsagerne til, at Horsens kommune sidste år startede forsøgsordningen. Det fortæller leder af Sundhedscenter Horsens, Lone Boysen, der i samarbejde med FOA var med til at starte forsøgsordningen i kommunen. En succes der har gået fra fire stillinger til hele 20 stillinger fordelt på 11 forskellige plejecentre rundt om i Horsens kommune.

Lone Boysen er overbevist om, at ordningen kan hjælpe rekrutteringen på området i fremtiden. Og selv hvis det ikke ender med, at den ansatte fritidsjobber vælger karrierevejen, mener Lone Boyesen stadig, det kan gavne den samlede interesse.

”Vi håber, at de fortæller de gode historier og karrieremulighederne i deres omgangskredse”.

Et frisk pust

Både Lone Boysen og Karlo Brondbjerg siger, at de unge kan være et frisk pust for de ældre på plejecentret.

”Det er sundt for de ældre, at nogle unge kommer med friske øjne”, siger næstformanden Karlo Brondbjerg. Dét er Lone Boysen enig i. Hun mener, at det er med til at binde generationerne sammen gennem ”gode snakke” og livserfaringer.

Det spreder sig til andre kommuner

Som de fleste forsøgsordninger forudser Karlo Brondbjerg, at Herning Kommune vil starte forsøgsordningen med en håndfuld plejecentre spredt ud i kommunen.

”Og når vi har noget, vi er sikre på virker, så kører vi det i fuld skala”, siger han og tilføjer, at forsøgsordningen sikkert allerede vil blive en realitet tidligt i 2020.

Herning Kommune er ikke ene om interessen for at ansætte unge 13-17-årige på plejecentre. ”I hvert fald 25-30 kommuner har henvendt sig”, fortæller Lone Boysen og tilføjer, ”de her fritidsjob er kommet for at blive”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *