Ordpatruljen uddanner elever til at hjælpe hinanden

Ordpatruljen uddanner eleverne til at hjælpe hinanden på en lang række af Herning kommunes grundskoler.

Ordpatruljen er en af flere indsatser til at hjælpe ordblinde. Foto: HenrikBagger/Scanpix

Af: Mads Ulrik Pedersen d. 10-10-2019

Med Ordpatruljen kan ordblinde elever på størstedelen af grundskolerne i kommunen blive uddannet til at hjælpe hinanden. Som en del af Ordpatruljen tager elever og lærere fra skolerne ud til Vitec i Odense, som underviser dem i brugen af CD-ord.

”Børnene får et tre-timers kursus i brugen af CD-ord. Så de bliver uddannet i at kunne hjælpe andre ordblinde på deres egen skole,”siger Kristina Grindsted, som er læsekonsulent og pædagogisk udviklingskonsulent ved Center for Børn og Læring i Herning kommune. Hun har blandt andet beskæftiget sig med Ordpatruljen, og erfaringerne har været gode.

”Det er positivt, det vi får at vide fra både forældre og elever,”siger hun. Ordningen omfatter ifølge Kristina Grindsted omtrent 20 skoler, der tilbyder det til deres elever og lærere.

Føler sig lidt forkert

Udover at få undervisning i at bruge den teknologi, der er til rådighed til at hjælpe ordblinde, så får eleverne også mulighed for at øve sig i at hjælpe hinanden. På den måde er de bedre rustet til at hjælpe andre elever, der kæmper med læsningen, når de kommer tilbage til skolen. 

”Ordpatruljen bliver også brugt på skolerne, hvis der er møder med forældrene til ordblinde børn,”fortæller Kristina Grindsted. I de tilfælde er det Ordpatruljen, der viser forældrene, hvordan man bruger hjælpemidlerne.

Det giver ifølge læsekonsulenten Ordpatruljen en følelse af, at de har værdi. Det er vigtigt for de ordblinde elever, at de får den oplevelse, og at de får lov til at møde andre elever, der har samme udfordringer.

”Mange ordblinde kan godt føle sig lidt forkerte. Så det med at vide, at andre på skolen også er udfordret med det her, det er altid godt,”siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *