Frivillige sørger for ’Mad til Herning’

Hernings eneste butik imod madspild er udelukkende drevet af frivillige, der trives i kammeratskabet med hinanden. Frivilligstanden i Region Midtjylland er generelt høj, ifølge formanden i Frivilligcenter Herning.

Af Carl Neimann, d. 09-10-2019

Det er næsten 50 frivillige, der driver værket, når butikken ’Mad til Herning’ slår dørene op. Herning har kun én eneste butik, der bekæmper madspild, og det er ikke overraskende, hvis man ser på den samling af mennesker, der allerede en halv time inden åbning venter ude foran butikken ved Kulturgården i Herning.

Hvis man spørger Lise Lykke, som er frivillig i butikken, så kan dens betydning ikke undervurderes:

”Det er smaddervigtigt med fokus på madspild. Der er brugt ressourcer på at lave maden og putte det i indpakning, og så er det jo meningen, at folk skal spise maden og ikke bare smide det ud.”

Mange frivillige i regionen

Hvis man ser på eksemplet med ’Mad til Herning’, så er butikkens mange frivillige ikke unikt for lokalområdet. Mariane Ravnholt er formand for Frivilligcenter Herning, som fungerer som bindeled mellem folk, der søger at blive frivillige, og foreninger, der gerne vil have frivillige ansat.

”Vi har mellem 80 og 100 sociale foreninger under os, og hver forening har en masse frivillige. Så der er rigtig, rigtig mange frivillige i Herning”, siger Mariane Ravnholt.

Antallet af frivillige er dog ikke kun højt i Herning, men også i Region Midtjylland.

”Vi har et samarbejde med andre frivilligcentre i regionen, og når man træder indenfor i det system, så bliver man overrasket over, hvor mange frivillige der egentlig er.”

Sammenholdet om den gode sag

Arbejdet for de frivillige i butikken består i, at de kører ud til andre indkøbsbutikker, som ’Mad til Herning’ har en aftale med, og derfra læsser de vognene med mad, der har overskredet sidste anvendelsesdato.

Lise Lykke er klar i mælet, hvis man spørger hende, hvorfor at hun begyndte at arbejde i madspildsbutikken: ”Man kan se at det gør gavn”, siger hun.

”Der kommer glade folk og fortæller os, at deres børn nu kan få frugt og grønt på bordet, da priserne her er lavere. Arbejdet her gør mennesker glade, og det er en kæmpe gave at få.”

Det er ikke kun den gode sags tjeneste, der motiverer de frivillige til at udføre arbejdet i butikken. ”Det er en fest at komme på arbejde. Vi har det sjovt sammen og kan joke med hinanden, men vi ved også hvornår, at vi skal være effektive og give den gas”, siger Lise Lykke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *