Interaktiv fødestue skal fødes på ny på supersygehus i Gødstrup

Den interaktive fødestue på Regionshospitalet Herning giver både mor og far en god og tryg oplevelse. Hospitalsenheden Vest håber, alle føde- og barselsstuer kan gøres interaktive på det nye sygehus i Gødstrup.

Den interaktive fødestue i Herning er den første i verden. Foto: Regionshospitalet Herning

Af Sarah Lægaard d. 09-10-2019

Bølger bruser sagte på væggene og danser ud mod horisonten. Med ét klik svøbes rummet i et tæppe af bløde snefnug. Varme møbler i træ, et badekar og en dobbeltseng fylder rummet med ro.

Sådan kan den interaktive fødestue på Regionshospitalet Herning se ud under en fødsel. Stuen blev bygget i 2015, og den har siden været en succes.

Sygehuset i Gødstrup skal huse syv fødestuer og 26 barselsstuer. Ann Fogsgaard, som er chefjordemoder på Hospitalsenheden Vest i Herning og Holstebro, håber, de har midler til at gøre alle stuerne på det nye sygehus interaktive.

Atmosfæren er i fokus

I følge Ann Fogsgaard er høj sikkerhed og god relation til jordemoderen selvfølger på klassiske fødestuer, men atmosfæren har ikke fået nok opmærksomhed.

”Indretning af rum, stemningen og æstetikken er sammen med sikkerhed og relation vigtige elementer, som alle komplimenterer hinanden,” fortæller chefjordemoderen.

Når almindelige mennesker kigger på en klassisk fødestue, kan de opleve den som klinisk, utryg og gammeldags. Derfor har jordemødrene forsøgt at gøre den interaktive stue tryg og hjemlig.

”De fleste mennesker slapper af i naturen,” forklarer hun. Derfor er der indsat en projektor i rummet, der viser et selvvalgt naturmotiv på væggene.

Samtidig er alt udstyret gemt væk i skabe. Det kan stadig tilgås af personalet, og sikkerheden er dermed ikke mindre, men atmosfæren er hyggeligere.

“Vi ved, at en gåtur i skoven sænker vores stressniveau. Det har vi overført til fødestuen,” fortæller Ann Fogsgaard. Foto: Regionshospitalet Herning

Der er ro i stuen

Diana Holm Østergaard havde en fin oplevelse, da hun fødte sin søn på stuen i december 2018.

Atmosfæren fik mig til at slappe mere af, fordi der er en rolig stemning derinde,” forklarer hun.

Hendes mand navigerede rundt i de forskellige vægmotiver med en iPad. Dermed fik han også en aktiv rolle under fødslen.

Ifølge Ann Fogsgaard giver det en positiv dynamik, når mor og far er sammen om at skabe det rum, de gerne vil føde deres barn i.

”Det var fedt, når jeg åbnede øjnene, at der var skov og træer, som gav mig ro, selvom det gjorde ondt,” fortæller Diana Holm Østergaard, der håber, hun kan få lov til at føde på stuen igen næste gang.

Artiklen er redigeret efter udgivelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *